Fémallergia, mit kell tudni, mit lehet tenni?

Fémallergia, mit kell tudni, mit lehet tenni?Sokakkal előfordult már, hogy az új ékszerüket, vagy a karikagyűrűt elkezdték hordani, és kipirosodott, viszketett alatta a bőrük. Ennek az oka pedig nem más, mint a fémallergia.

Bizonyos fémek esetén nagy mennyiségű belélegzése, avagy érintése helyi gyulladásos folyamatokat indít el, azonban kisebb adag sem mindig veszélytelen. Az allergiás folyamatok beindításához sokszor pár mikrogramm mennyiség elegendő.

A fémallergia általában az alábbi tünetek alapján vehető észre: vörösség, viszketés, duzzanat, hámló-kiszáradt bőr. Ha új ékszert kezdtünk el hordani, vagy tudjuk, hogy valamilyen fémmel érintkeztünk, akkor azonnal gondolhatunk arra, hogy emiatt jelentkeznek a tünetek. Ha hosszabb ideig érintkezünk fémmel, pl. a karikagyűrűt nem vesszük le az első tünetek megjelenése után, hanem tovább hordjuk, akkor a bőr megvastagodhat, berepedezhet és akár fel is hólyagosodhat.

A fémallergia ellen gyakorlatilag egy dolgot lehet tenni, ez pedig a fém elkerülése. A leggyakrabban allergiát okozó fémek a nikkel, a kobalt, a higanya, a réz, a titán és a króm. Akinél egyszer kialakult, jelentkezett a fémallergia, utána egész életében jelentkezni fog továbbra is. Ékszereknél könnyebb a dolgunk, ugyanis az ékszert le lehet tenni, implantátumok, fogtömések esetén azonban ki kell cserélni az implantátumot, tömést, ha allergiás panaszokat tapasztalunk.