Napszemüveg viselése lézeres szemműtét után

Napszemüveg viselése lézeres szemműtét utánA lézeres szemműtét utáni felépülés egyik fontos velejárója, hogy a szemműtét után napszemüveget kell viselni, a kezelés típusától függő időszakon át, ha a szabadban vagyunk, függetlenül attól, hogy napsütéses időszak van-e vagy sem. A cikkben ennek az okát fogjuk megvizsgálni.

A napszemüvegekről sokan úgy gondolják, hogy annyi csak a feladatuk, hogy a napsütéssel járó fényt sötétítsék. Emiatt sokan nem is figyelnek oda arra, hogy a napszemüvegeknek van a lencsék sötétségénél egy sokkal fontosabb tulajdonsága is, ez pedig az UV szűrés mértéke.

Az UV sugárzás az ultraibolya sugárzás rövidítése. 2 UV sugárzást különböztethetünk meg, az UV-A nevű sugárzás a bőr barnulásáért felelős, valamint a bőr öregedéséhez is hozzájárul. Még károsabb viszont az UV-B sugárzás, ugyanis a szemek szaruhártyájára ez jelenti az igazi veszélyt, valamint a retinát is károsíthatják. Ezért kell tehát olyan napszemüveget viselni nyáron, amely 100%-os UV szűrő képességgel rendelkezik.

A szemműtétet követően is emiatt nagyon fontos a 100%-os UV szűrős napszemüveg viselése, ugyanis ilyenkor a szemek még jobban kiszolgáltatottak az UV sugaraknak, mint általában. Az időszak hossza, amíg szemműtétet követően napszemüveget kell viselni, a kezelés típusától függ. PRK szemműtét után fél évig kell a szabadban, napsütés esetén 100%-os UV szűrős napszemüveget viselni, eddig tart ugyanis a teljes regenerálódás. A FEMTO típusú kezelések a modernebb kategóriába tartoznak, amely látszik a regenerálódás rövidebb idején is, ugyanis 2 hónapi kell FEMTO kezelést követően napszemüveget viselni a szabad ég alatt.