A világítástervezés lépései, folyamata

A világítástervezés lépései, folyamataHa egy belső teret, helyiséget minden szempontból meg szeretnénk tervezni, akkor az egyik fontos teendő a világítástervezés. A világítástervezés során azt kell elérni, hogy a helyiség tevékenységéhez megfelelő fényviszonyokat érjünk el, valamint azt, hogy a rendszer energia-hatékony legyen.

A világítástervezés, ahogy minden egyéb tervezési tevékenység is, az igények felmérésével kezdődik. Az igénylő elmondja, hogy mire fogja használni a helyiséget, milyen elképzelési vannak, és azt, hogy mekkora keret áll rendelkezésre a világítási rendszer kiépítésére.

Ezt követően kezdődhet a tényleges tervezési folyamat. Ennek során először felmérik a helyiséget, hogy milyen lehetőség állnak rendelkezésre a lámpák, világítótestek elhelyezésére, felszerelésére. Az igények és a lehetőségek felmérését követően elkészül a világítástechnikai fényterv. A terveket ma már szinte biztosan számítógépes megoldásokkal készítik. A számításokat, tervezést követően egy 3D modell lesz a végeredmény, amin látni lehet a várható hatásokat, a helyiség viselkedését világítástechnikai szempontból.

A világítástervezés része a az eszközök, világító berendezések megválasztása is. Ez a folyamat a tervek alapján történik, de nem csak a teljesítményre kell figyelni, hanem arra is, hogy esztétikus, az összképbe illő kinézete legyen a lámpáknak, világítástechnikai eszközöknek.