Nagyon fontos a szemműtét előtti alkalmassági vizsgálat

Nagyon fontos a szemműtét előtti alkalmassági vizsgálatBármilyen típusú lézeres szemműtétben gondolkodunk, mindegyiket egy alapos alkalmassági vizsgálat fogja megelőzni. A szemműtét előtti alkalmassági vizsgálat nagyon fontos, ugyanis egyrészt a vizsgálat során állapítják meg, hogy a páciens alkalmas-e a kezelésre, valamint a vizsgálat tapasztalatainak, eredményeinek felhasználásával állapítható meg a szemműtét várható eredménye is.

Az alkalmassági vizsgálat során megvizsgálják az ideiglenes és a végleges kizáró okokat. A végleges kizáró okok olyan állapotokat jelentenek, melyek teljesen kizárják a szemműtét elvégezhetőségét. Ilyenek pl. a 65 év feletti életkor, a pacemaker, az inzulinnal kezelt cukorbetegség és bizonyos autoimmun és szemészeti betegségek is.

Az ideiglenes kizáró okok közé tartozik a 18 év alatti éltkor, ha a látás romlása még nem fejeződött be, bizonyos gyógyszerek szedése és a várandósság, szoptatás is.

Az alkalmassági vizsgálat ezeket a fenti okokat is vizsgálja, azonban nagyon fontos tudni, hogy a fentieken kívül is lehetnek kizáró okok, melyek miatt bizonyos kezelések nem végezhetők el. Mivel minden szem egyedi, ezért szükség van a részletes vizsgálatra. A vizsgálat során megvizsgálják a szaruhártya állapotát, és azt is, hogy az adott páciensnek melyik kezelés ajánlott, milyen típusú kezelésre alkalmas. A modern mérőeszközök több mint 1 millió adatot rögzítenek a szemekről, aminek köszönhetően rendkívül pontos képet kap a klinika a szemekről.